WOW architecten

Bouwen van twee auditoria op 'Campus Vesalius' voor HOGent

Door een gestage toename van het aantal studenten, heeft de faculteit Gezondheidszorg van HoGent behoefte aan uitbreiding van de verkeerszones en twee extra auditoria. Niet alleen ruimte is een probleem: het bestaande gebouw stamt uit 1974 en biedt ook te weinig frisse lucht, daglicht en mogelijkheden tot ontmoeten.

De ontwerpers deden tal van voorstellen om de indeling van de gebouwen logischer en duurzamer, en het huidig en toekomstig gebruik flexibeler en comfortabeler te maken. Ze gaan echter nog verder en reiken zelfs ideeën aan voor de catering.

Door een integrale benadering op alle niveaus willen we architectuur maken die mensen inspireert om te leren, samen te zijn en gezonder te leven. Een gezonde geest voor de medische studenten en docenten in het gezonde lichaam van de Vesalius-campus

  • Categorie

    Ontdek

  • Types

    Nieuwbouw

  • Fases

    Gerealiseerd

  • Bouwheer

    HoGent voor de faculteit Mens en Welzijn

  • Ontwerp

    2012 - Open Oproep 19, winnend ontwerp

  • Uitvoering

    2014-2017

  • Locatie

    Gent

  • Budget

    € +/- 3 500 000 (incl. BTW en erelonen)

  • Partners

    Marc Koehler Architects (MKA) - Delva Landscape Architects

  • Fotografie

    Dennis De Smet - WOW

Het plan richt zich niet alleen op de voorgestelde uitbreidingszone achter het bestaande gebouw, maar plaatst één van de auditoria midden in de oudbouw. Deze ingreep biedt meteen een aantal oplossingen.
Het nieuwe gebouw wordt zo verbonden met de bestaande trappenhal en theorielokalen.

Tussen de twee auditoria stellen de architecten een opvallende verbinding voor: een loopbrug van de begane grond naar en over de daken. Deze worden voorzien van terrassen en traptreden. De daken van de nieuwe auditoria worden zo sociale ruimten waar studenten en docenten in de buitenlucht kunnen discussiëren, studeren en ontspannen.

De integratie van een auditorium in het Vesalius-gebouw voorkomt onnodige uitbreiding van de campus. Ze willen juist een duidelijke connectie met het omliggende groen bewerkstelligen. De patio’s wordt nieuw leven ingeblazen en de nieuwe wandelroute door en over het gebouw verbindt het interieur en de patio’s met het park.

Meerdere doelen

Veel ingrepen dienen meerdere doelen tegelijkertijd. Zo zorgt het plaatsen van grote glaspartijen in zowel de nieuwbouw als de renovatie voor meer daglichttoetreding, maar ook voor een verbinding tussen binnen- en buitenruimten. Het toelaten van meer daglicht maakt het gebouw comfortabeler, maar reduceert ook het gebruik van kunstlicht en daarmee energie.

Met de keuze om hout ruim toe te passen slaan we eveneens meerdere vliegen in een klap. In combinatie met dikke isolatiepakketten dragen houten constructiematerialen bij aan een verbeterde energieprestatie.

Daarnaast heeft hout onder meer als voordelen dat het CO2 in zich opgeslagen draagt, dat het een hernieuwbaar en recyclebaar materiaal is, en dat het goede vochtregulerende en akoestische eigenschappen heeft.

Innoverend bouwen met CTL (Cross-Laminated-Timber)

De beide auditoria worden volledig gebouwd met CLT (Cross-Laminated-Timber).
Dit is een uniek project in Vlaanderen en vervult hierin onmiskenbaar een pioniersrol. Deze innoverende bouwmethode, waarbij volledig in hout gebouwd wordt, leidt tot innoverende architectuur.

De schuine wandvlakken en de getrapte dakvormen in CLT creëren een zeer compacte ruimte, die resulteert in duurzaam materiaalgebruik. Dat komt de akoestiek in de auditoria ten goede. Deze ‘schuine’ houten bouwvolumes zorgen voor een hedendaagse uitstraling, die een positief contrast vormt met de bestaande constructies in beton. In de auditoria garanderen natuurlijk daglicht en het hout een natuurlijke en aangename verblijfskwaliteit.

De tijd is er ook rijp voor om Vlaanderen te laten kennismaken met het gebruik van CLT in grotere projecten!

Publicaties

Zitten we even samen om kennis te maken?

De koffie staat voor u klaar.