WOW architecten

Totaalrenovatie van een rijwoning

Een vervallen rijwoning met een atypische opbouw werd verbouwd tot een frisse, lichte woning.

Beperkt in oppervlakte, maar door een doordacht ruimtegebruik ontstaan ‘weidse’ zichten bij een zee van ruimte.

Een witte doos verbergt bij de inkom alle technieken, berging en toilet. Hierdoor blijft de rest van het gelijkvloers ongehinderd open, waarbij de leefruimte doorloopt in het terras en tuin. Een verhoogde patio en open traphal laat de keuken in het midden van de woning baden in het licht.

De vide met glazen passerelle zorgen ervoor dat gelijkvloers en verdieping één geheel vormen, waarbij de badkamer als een zwarte houten doos boven de keuken zweeft. Een schuivende wand sluit de slaapkamer af.

In het zichtbaar gelaten metselwerk tonen zich de sporen van de oude woning in het interieur en ontstaat een contrast met de nieuwe strakke elementen. De gevels zijn volledig geïsoleerd en opgefrist. Semi-gesloten en bescheiden in de rij is de voorgevel, terwijl de achtergevel zich opent naar de tuin en het landschap.

  • Categorie

    Woon

  • Types

    Interieur, Verbouwing

  • Fases

    Gerealiseerd

  • Bouwheer

    DP

  • Locatie

    Oudenaarde

  • Uitvoering

    2014 - 2016

  • Fotografie

    WOW - Geert Van de Velde - Krystle De Preester

  • Tekst

    WOW - Emilie Lanchaert


Tekst Het Nieuwsblad - Emilie Lanchaert 

Architect Hannes De Preester zocht een woning voor zichzelf, die hij met een verbouwing helemaal naar zijn hand kon zetten. Toen zijn oog viel op een kleine, ietwat atypische rijwoning uit de jaren vijftig reageerde zijn omgeving eerst sceptisch. Na drie jaar verbouwen is de transformatie verbluffend.

De woning van de 'jonge' architect is het middelste huis in een rijtje van drie. “Oorspronkelijk waren de drie huizen van één eigenaar en waren er ook verbindingen tussen de woningen. Zo zijn we tijdens de verbouwing bijvoorbeeld op een dicht gemetselde deur gestuit. En ook in de indeling merk je de verwevenheid: een deel van de badkamer van de buren zit via erfdienstbaarheid een stukje op mijn perceel”, vertelt Hannes.

Atypisch

“Het was een atypische rijwoning, die vooraan uit één bouwlaag bestond met een pannendakje erbovenop. Bij de achterbouw was er wel een bovenverdieping die vrij groot was. Op de benedenverdieping was er oorspronkelijk een ruime keuken die geen contact had met de tuin en een achterbouw met een veranda. Vooraan was in de voutekamer een badkamer geïnstalleerd en daar was ook de trap naar de bovenverdieping.”

“Wat mij aantrok bij dit pand was de ligging, aan de rand van de stad en vlakbij de invalswegen, maar toch met een mooi uitzicht op de weilanden.” Ook het atypische karakter van de woning maakte deel uit van de aantrekkingskracht. De architect wilde immers weg blijven de typische indeling van een rijwoning met een uitbouw achteraan en een benedenverdieping met ruimtes in het verlengde van elkaar.

Breedte als troef

 “Ook al lijkt de woning heel klein, toch heeft ze een gevelbreedte van 6,5 meter. Dat gaf me de mogelijkheid om twee ruimtes naast elkaar in te richten. Zo kon ik vooraan een apart  bureau / vergaderruimte creëren en een bergruimte en toilet voorzien, terwijl de overige ruimte beneden als open leefruimte is ingericht. Door die breedte kon ik tegen het metselwerk van de achtergevel ook een patio creëren, midden in de leefruimte. Die brengt heel wat licht binnen.”

“De woning was heel vervallen, maar als je door de afwerkingslaag, met slecht pleisterwerk en slechte vloeren kon kijken, dan zag je dat de basis nog goed was. Die konden we dus behouden: op de verdieping achteraan behielden we bijvoorbeeld de structuur maar verhoogden we wel het dak, pasten we de raamopeningen aan en isoleerden we alles. De woning is helemaal geïsoleerd zoals een nieuwbouw én is ook voorzien een ventilatiesysteem C.”

Hannes voerde de verbouwing grotendeels zelf uit, samen met zijn vader. “We hebben gedurende drie jaar zowat elk weekend en elke vakantie hier gespendeerd. We deden zoveel mogelijk zelf: van de riolering en nutsvoorzieningen tot de metselwerken en de tuin. We kozen daarom ook voor een uitbreiding in houtskelet: zo konden we veel zelf doen.”

Open en licht

Door een doordacht gebruik van de ruimte en van materialen in de woning, slaagde de architect erin op een klein woonoppervlak toch een lichte, open woning te creëren die rust uitstraalt en niet benepen aanvoelt. “Boven kon ik een badkamer en drie kamers creëren. Beneden is er een bureau, bergruimte, toilet en open leefruimte. Het was puzzelen om dit in een oppervlakte van 125 m2 te realiseren. Maar door het aantal materialen en kleuren te beperken, heerst er toch een open en rustig gevoel.”

Binnen en buiten

In de zithoek geniet je optimaal van het weidse uitzicht door een grote glaspartij in de achtergevel. Door de verhoogde patio aan de andere zijde van de zithoek lijkt het wel alsof je echt buiten zit wanneer je in de knusse zetel plaatsneemt. De leefruimte vormt één geheel met het terras en de tuin. Zo loopt de betonnen balk die dienst doet als tv-meubel door als zitbalk op het terras en bloembak in de tuin. 

Oude muur

Het metselwerk in de oude woonst was vrij goed. “We lieten de oude bakstenen muur middenin de woning dan ook zichtbaar en hebben die zwart geverfd met kalkverf. Ook alle stalen elementen in de constructie lieten we bewust zichtbaar: ze geven een idee van wat er voorheen was en ze passen bij het strakke karakter van de woning nu.”

Zwevende zwarte doos

De vide met glazen passerelle versterkt het open gevoel van de woning. De beneden- en bovenverdieping vormen zo één geheel en baden in het licht. De badkamer lijkt wel een zwarte doos die boven de keuken zweeft.

In zwart-wit

Wit, zwart en hout voeren de boventoon en dezelfde materialen komen her en der terug. De bamboeparket van binnen wordt herhaald in het bamboehouten terras. De zwart geoliede houten latjes van het tv-meubel, waar de tuinberging ook achter schuilt, komen terug in de bekleding van de badkamer en de douche.

AVS Wonen - Februari 2021

Hulp nodig bij de renovatie van uw woning?