Verbouwen van een pand tot hostel 'Focus' te Kortrijk

Een oude tabaksfabriek werd compleet omgebouwd tot een hostel, kaderend in de stijgende vraag naar economische logis ook 'sociaal toerisme' genoemd. Het volledige interieur van de gewezen fabriek werd compleet uitgebroken, alle ramen in de gevels werden vervangen. De in de loop der jaren toegebouwde patio’s werden weer vrij gemaakt ,met behoud van het oorspronkelijk karakter van de gevels. Enkel de borstwering van een aantal ramen werden verlaagd zodat het licht tot diep in de ruimtes kan binnenvallen.
De waterdicht gemaakte kelder werd ruimtelijk toegevoegd bij het gelijkvloers door de creatie van een split-level. Deze interessante kelderruimte werd ingericht als lounge- / ontspanningsruimte. Een vide aan de voorgevel laat niet alleen toe dat vanop straat al een blik kan geworpen worden in de kelder, maar brengt er vooral daglicht. De balustrade aan de vide doet tevens dienst als tablet, zodanig dat je vanop de split-level tijdens de maaltijd naar buiten kunt kijken. 

In de zijkant van het gebouw werd een grote ‘hap’ uit het bestaande bouwvolume genomen, dit voor de creatie van een bijkomende buitenruimte, het bekomen van een optimale lichtinval, alsook voor het creëren van een nooduitgang met noodtrap.

De conciergewoning bevindt zich achteraan op het gelijkvloers, ontvangt veel daglicht via enerzijds de grote patio van de inrichting, via de kleine privé-patio achteraan het perceel, een lichtstraat boven keuken/eetkamer en via de grote opening in de zijgevel.

Op de eerste en de tweede verdieping bevinden zich de units voor de gasten. Er zijn 12 units, die een maximale bezetting van 76 personen aankunnen. Elke unit beschikt over eigen sanitair. Er zijn units bestaande uit een gewone slaapkamers voor 1 tot 2 personen, er zijn units met 2 of 3 slaapkamers met 2 tot 6 bedden per slaapkamer. Op die manier kunnen ook grotere gezinnen en groepen terecht in het Hostel.

Door het gebruik van opklapbare bedkasten in plaats van vaste stapelbedden ogen de kamers bij een minimale bezetting ook uitnodigend en ruim.

Door het volledig vernieuwen van de trappenhal, lift en interne circulatie werd ervoor gezorgd dat dit een toegankelijk gebouw is met A+ label. Vier van de twaalf verblijfsunits beschikken over aangepast sanitair en zijn rolstoeltoegankelijk.


Meer info op de website van 'Toegankelijk Vlaanderen'

 

 

Categorieën   verbouwing, interieur
Type   werken
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Hostel Focus
Locatie   Kortrijk
Uitvoering   2011-2013
Team   Robby Delobelle, Marian Depuydt, Hannes De Preester
Ontwerp   2009
Energiebesparende maatregelen

Zonneboiler (cv & sanitair warm water)