bouwen van een uitkijktoren te Middelkerke

Vervangen van de huidige watertoren door een te beklimmen ‘landmark’ in het natuurgebied ‘de Warandeduinen’ te  Middelkerke !

De gemeente Middelkerke herbergt tussen Middelkerke-Bad en Westende-Bad een groene parel; de Warandeduinen; een natuurgebied met een grote afwisseling aan vegetatie, gaande van uitgebreide struwelen, diverse soorten duin-, en helmgrassen, enz. Een variëteit aan planten die zich goed voelen in de speciale omstandigheden dicht bij de zee. Het 32 hectare grote natuurgebied bevat naast deze duinengordel ook een amfibieënpoel.

Midden dit natuurgebied staat heden een grote voor het publiek ontoegankelijke, en aan het natuurgebied vreemde constructie (watertoren) die ontegensprekelijk als een landmark voor Middelkerke fungeert. We juichen de beslissing van de gemeente toe om de watertoren te vervangen door een publieke uitkijktoren: een op mensenmaat gemaakte, door mensen te bezoeken en te beklimmen, toerisch attractieve ‘landmark’.

De uitkijktoren zal zorgen voor een goede beleving van het volledige natuurgebied vanuit de lucht; maar biedt de passanten ook een uitgelezen kijk op het kustlandschap en de zee.

De natuur, als inspiratie !

De watertoren wordt grotendeels afgebroken. Een basis van 6 meter hoog blijft behouden. Op deze robuust stenen sokkel groeit de uitkijktoren, als een bundel duin-, of helmgras, spelend in de wind ... .

Een hellend pad, die ontstaat in het landschap, slingert zich rond de restanten van de watertoren en mondt uit op een 7 meter hoog gesitueerd uitkijkplatform. Dit platform is zoveel mogelijk toegankelijk gemaakt voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Dit toegangsplatform biedt niet alleen een eerste prachtig uitzicht op het natuurgebied en op de omgeving, ... maar ook op een kunstmatig gecreëerde waterpartij bovenop de oude basis van de watertoren, ... een echo naar de vorige functie van het bouwwerk.

De waterpartij is een herhaling van, alsook een versterking van de reeds aanwezig amfibiënpoel. De fauna en flora van het gebied wordt dichter bij de bezoekers gebracht.

De toren kan van verder beklommen worden via trappen en platformen, en eindigt in een fantastisch panoramisch zicht over 360°.

Publicaties

→ 'Warandetoren nieuw landmark voor Middelkerke' - Architectura - januari 2019

→ 'Missie Middelkerke' - Jommeke nr. 286
→ 'Watertoren wordt kopje kleiner gemaakt' - Het Laatste Nieuws - 12 feb 2015
→ 'Nieuwe beklimbare landmark in de Warandeduinen In Middelkerke' - Architectura - 11 jan 2016
→ 'Uitkijktoren tussen Westende en Middelkerke kom er aan in 2018' - Radio 2 - 31 maart 2017
→ 'Uitkijkpost voor de beelden van Beaufort' - De Standaard - 03 november 2017
→ 'Bouw van unieke uitkijktoren aan Vlaamse kust gestart' - Het nieuwsblad - 03 november 2017
→ 'Warandetoren klaar tegen Pasen' - Het Laatste Nieuws - 04 november 2017

 

Categorieën   nieuwbouw
Type   ontdek
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Gemeentebestuur Middelkerke
Locatie   Middelkerke
Uitvoering   2017 - 2018
Ontwerp   Wedstrijd 2015