Verbouwing en uitbreiding woning te Evergem

De woning staat wat ongelukkig ingeplant; volledig achteraan op het perceel, tegen een spoorwegberm. Het zuiden bevindt zich vooraan, waar zowel de inkom als de tuin gesitueerd was. Deze inplanting, en de vroegere situering van de inkom van de woning midden in de voorgevel aan de tuin gaven de tuin een semi-openbaar karakter, met een gebrek aan privacy als gevolg. De binnenruimtes waren teveel opgesplitst en hadden nauwelijks contact met de tuin.

De woning werd volledig gerenoveerd en geïsoleerd. Een mooie lange muur in gestapelde (gelijmde) blauwe baksteen begeleidt de bezoeker tot aan de nieuw gesitueerde inkom ter hoogte van de zijgevel. Deze muur biedt de tuin en de beglaasde tuingevel de nodige privacy. Een kleine spleet in de muur geeft de bezoeker toch de suggestie van wat ‘groen’ en wat ‘water’.

De nieuwe inkompartij wordt een centraal circulatiepunt, waarop de nieuwe trap naar de verdieping, alsook de gewijzigde toegang tot de ‘voutekamer’, de gewijzigde toegang tot de kelder, en de toegang tot de woonkamer is op aangesloten.

De ‘voutekamer’ is ingericht als badkamer, waarin het ‘baden’ centraal wordt geplaatst; waar vroeger de trap naar de verdieping zat is nu de douche in ondergebracht. Dankzij een hoog strookraam boven de wastafels ‘baadt’ de badkamer in het daglicht, doch zonder de privacy te verstoren.

De ‘ruimtelijkheid’ in de woonkamer werd gecreëerd door het wegbreken van een aantal binnenmuren, alsook van de vroegere voorgevel. Een nieuw beglaasde uitbouw betrekt de woning op de tuin. De houten luifel biedt de beglaasde gevel de nodige bescherming tegen al te hevig zonlicht, een speelse waterpartij laat de zon weerkaatsen op de plafonds, ...

De zithoek, die zich ‘knus’ bevindt tegen de gestapelde blauwe bakstenen muur, maakt contact met de verdieping, waar de vloer van een klein zolderkamertje gedeeltelijk weggebroken werd en alzo boven een extra speel-, bureel-, ... ruimte ontstond.
De hoge strookramen boven de bakstenen muur laten het daglicht scheren op de plafonds van de zithoek.

De in de woonkamer geïntegreerde ruime ‘open’ keuken richt zich volledig op de woonkamer, op de medebewoners, op de gasten, ... maar biedt toch voldoende privacy aan de ‘kok van dienst’.

Dit alles bezorgt de woning ‘lichtere’ en ‘ruimere’ woonruimtes die meer ruimtelijkheid en onderling contact hebben, een woning met een betere gebruiksvriendelijkheid, een beter wooncomfort, de nodige privacy, het noodzakelijke natuurlijke licht, het contact met de tuin en de directe omgeving, ...

Categorieën   verbouwing, interieur
Type   wonen
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Vanderdonckt-Van Nuffel
Locatie   Evergem
Uitvoering   2001-2003