Verbouwing en interieur woning te Destelbergen

Deze realisatie betreft een verbouwing en een reorganisatie van een bescheiden woning ‘in de rij’, waarin we een zekere ruimtelijkheid creëerden, en waarin we de grens tussen tuin en woning deden vervagen … ; en dit met nieuwe, natuur- en mensvriendelijke materialen en technieken.

De bestaande woning (vòòr de verbouwing) was qua typologie en vormgeving sterk gelijkend op een rijwoning, de zijgevel was een grote vlakke topgevel zonder profileringen. De woonkamer was klein en moeilijk in te richten door de ingrijpende constructie van het inkomsas. De uitbouwen achteraan waren door hun indeling en complexiteit sterk verouderd en onbruikbaar geworden.

Met de renovatie, verbouwing en uitbreiding wilden wij dan ook deze problemen aanpakken en, door het verplaatsen van de inkompartij naar de zijgevel, -na een heuse discussie met stedebouw- de woning van een ruimere, op de tuin gerichte woonkamer en keuken voorzien.
Naast de inkom blijft een groene zijdelingse strook de verbinding maken tussen het groene voortuintje en de eigenlijke tuin achteraan.

Alle technieken, zoals de elektriciteitskast, de wasmachine, de gasketel voor de centrale verwarming, een spoeltafel, … zijn geïntegreerd in een grote kastenwand, die dient als ‘rug’ voor de keuken. Op die manier wordt een grote ruimte terug prijs gegeven aan de keuken en blijft de verbinding met de tuin optimaal. Het laten doorlopen van de keuken in de tuin is dan ook een logisch gevolg.

De gebruikte materialen onderlijnen dit concept. Zo is er gekozen om de zijdelingse uitbreiding te begrenzen door een wand opgebouwd uit een donkere baksteen die met de nieuwe “lijmtechniek” een stevige en robuuste muur van gestapelde bakstenen genereert. Deze muur reageert onafhankelijk ten opzicht van de woning, begeleidt de bezoekers van de straat naar binnen en filtert met de suggestieve openingen het licht en het zicht op de tuin. De woning zelf werd in contrast met die donkere baksteen bepleisterd met een lichtkleurige sierpleister.

De kastenwand en de keuken zijn op maat gemaakt. De kastenwand is afgewerkt met een neutrale grijze laminaat, (binnen op houten platen, buiten op kunststofplaten) en loopt nog een stukje door naar buiten, waar het tuingerief in weggeborgen wordt. De keukenkasten zijn afgewerkt met massief esdoorn op multiplex berk. De handgrepen voor het openen van de kasten zijn ingewerkt in de kastdeuren, zodat er geen storende handgrepen dienden geplaatst te worden. Op die manier zorgt ook het meubilair voor het perspectief en de begeleiding van de binnenruimte naar de kleine, maar zonnige stadstuin. Het keukenaanrecht, gemaakt uit kunststof, loopt dwars doorheen de beglaasde keukengevel en wordt buiten een grote tuintafel.

… een ruimtelijkheid en een betrokkenheid met de mens, de natuur en de directe omgeving, … dat iedere woning, bewoond door hedendaagse mensen, verdient … 

Categorieën   verbouwing, interieur
Type   wonen
Fase   gerealiseerd
Bouwheer   Vanlandschoot-Dobbelaere
Locatie   Destelbergen
Uitvoering   1997-1999